Palliatieve Zorg
Beleid voor palliatieve sedatie en euthanasie
Wij streven ernaar maximale palliatieve zorg te verlenen en daarmee het lijden draaglijk te maken waardoor de zieke zich in een natuurlijk beloop van de ziekte comfortabel kan voelen.
Hierin werken wij samen met wijkverpleging, palliatief verpleegkunde en soms consultatief palliatief team.
Als in de laatste fase het niet voldoende lukt om ernstige symptomen zoals pijn, benauwdheid of verwardheid met medicatie of andere maatregelen te bestrijden, kan het zijn dat de huisarts nog als enige mogelijkheid ziet om ondragelijk lijden te verlichten door middel van verlagen van het bewustzijn. Dit altijd op verzoek van de zieke en in nauw overleg met de zieke patient, en de naasten. De beslissing om hiertoe over te gaan wordt door uw dokter genomen, in alle gevallen is dit enkel mogelijk bij een zeer beperkte levensverwachting van minder dan 2 weken.
Deze behandeling heet palliatieve sedatie.
Soms is het mogelijk om alleen s’nachts te sederen (bewustzijn te verlagen) om zo nachtelijke symptomen te bestrijden. Hierdoor krijgt de zieke overdag meer kwaliteit van leven.
Tijdens palliatieve sedatie zal de patient namelijk bijna altijd diep slapen.
Ook als iemands conditie achteruit gaat en er vele beperkingen zijn kan ’t zijn dat de zieke nog waarde ervaart in het leven.
Mocht ondanks maximale palliatieve begeleiding het lijden ondragelijk zijn en het sterven nog niet in zicht, dan kan euthanasie aan de orde komen, uiteraard enkel mogelijk volgens de zorgvuldigheidseisen van de wet, in overeenstemming met, en uitgevoerd door uw eigen huisarts.
Wilt u meer weten? Bespreek het gerust met uw huisarts. Of klik hier.